Kombinatoryka
SABIRAP: Oblicz ile jest liczb 5−cyfrowych w zapisie których są trzy cyfry parzyste i dwie nieparzyste
22 lis 12:17
SABIRAP: /
22 lis 12:56
Tadeusz:
− jeśli na pierwsza cyfra jest parzysta to możesz ją wybrać na 4 sposoby
i wtedy 4*52*52
− jeśli na pierwszym miejscu jest nieparzysta
52*53
i suma tego 4*54+55=54{1+5)=6*54
22 lis 13:04
Janek191:
?
22 lis 13:10
SABIRAP: a coś takiego
Oblicz ile jest liczb 14−cyfowych podzielnych przez 9 których cyframi są tylko 1 lub 2
22 lis 13:11
SABIRAP: do poprzedniego w od jest 44*54
22 lis 13:12
Tadeusz:
... no ładnie wyciągnąłem przed nawias
22 lis 13:17
SABIRAP: to nadal nie jest 44
22 lis 13:21
SABIRAP:
22 lis 13:52
SABIRAP:
22 lis 15:41
Tadeusz:
czyżby ?
22 lis 18:30
SABIRAP: a takie jeszcze:
Oblicz ile jest liczb 14−cyfowych podzielnych przez 9 których cyframi są tylko 1 lub 2
22 lis 18:36
Mila:
2) liczba jest podzielna przez 9⇔suma cyfr jest podzielna przez 9.
14*2=28
Rozważasz sumy cyfr: 9,18,27.
Jeśli masz odpowiedź do zadania to podaj.
22 lis 18:44
SABIRAP: 1015
22 lis 20:03
Mila:
Spróbowałeś coś rozwiązywać?
22 lis 21:42
Eta:
@
Mila
| | | |
masz literówkę tu : 5* | *5*53= 20*54 |
| | |
R−m: (24+20)*5
4 =
44*5
4 takich liczb
22 lis 21:58
Mila:
1) 27=13*2+1
2n+k*1=27
n+k=14 n,k∊N,
k=1, n=13
| | 14! | |
13 dwójek i jedna jedynka − 14 liczb [ |
| =14] |
| | 13! | |
2) sumy 9 nie otrzymamy
2n+k*1=9
n+k=14
k=19∉D , n=−5∉D
3) suma cyfr 18
2n+k*1=18
n+k=14
n=4, k=10
10*1+4*2=18
| 14! | | 11*12*13*14 | |
| = |
| =1001 |
| 10!*4! | | 2*3*4 | |
1001+14=1015
22 lis 22:08
Mila:
Dziękuję
Eto, ale gapa ze mnie.
22 lis 22:14
Mila:
Jeszcze raz piszę.
Oblicz ile jest liczb 5−cyfrowych w zapisie których są trzy cyfry parzyste i dwie nieparzyste.
| | | |
4* | *52*52 =4*6*54− na pierwszej pozycji cyfra parzysta |
| | |
| | | |
5* | *5*53 =4*55− na pierwszej pozycji cyfra nieparzysta |
| | |
4*6*5
4+4*5
5=5
4*(24+4*5)=44*5
4
=============================
22 lis 22:31