matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
Mufasa:
oblicz (−1+i
√
3
)
35
Naszkicuj na płaszczyźnie zepolonej zbiór punktów spełniające warunek Im(
i
z
)<1 POMOCY
! xD Prosiłbym z małym objaśnieniem xD
22 lis 12:11
Benny:
−1
i
√
3
2
2
(−1+i
√
3
)
35
=2
35
(
+
)
35
=2
35
(cos
π+isin
π)
35
=
2
2
3
3
70
70
4
4
=2
35
(cos
π+isin
π)=2
35
(cos
π+isin
π)=
3
3
3
3
−1
√
3
=2
35
(
−i
)=−2
34
(1+i
√
3
) chyba się nie pomyliłem
2
2
22 lis 12:46
Mufasa:
a gdzie jest objaśnienie?
22 lis 13:19
J:
wzór de Moivre'a
22 lis 13:21