.
bruksel: Przy badaniu funkcji mam pewien problem, który postaram sie jakos wytlumaczyc
dochodzę do warunku koniecznego
f'(x)=−4x5+16x3+48x=0
x5−4x3−12x=0
x(x4−4x2−12)=0
x=0 lub x−4x2−12=0
x=0 lub x=−√6 lub x=√6
x(x−√6)(x+√6=0
moje pytanie brzmi czy teraz przy rysowaniu wykresu zaczynam rysować od dołu czy od góry?
bo w tym x(x−√6)(x+√6)=0 znak przy x z najwyzsza potega bedzie dodatni
natomiast tu gdzie zaczynałem f'(x)=−4x5+16x3+48x=0 znak jest ujemny.
co brać pod uwagę?
22 lis 03:03
Godzio:
Powinieneś brać drugą opcję, brzy badaniu co jest maksimum / minimum sprawdzasz jak zmienia się
znak pochodnej, a nie funkcji która powstaje z jej przekształceń.
22 lis 03:11