matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Natalka:
jak wyliczyć z tego x?
1−lnx
= 0
x
2
−x−2−2lnx
= 0
x
4
ogólnie jest to warunek konieczny, potrzebne przy badaniu funkcji
22 lis 02:30
Godzio:
1 − lnx
= 0 ⇒ 1 − lnx = 0 ⇒ lnx = 1 ⇒ x = e
x
2
22 lis 03:15