rownanie
Zadaniematematytetyczne: rozwiaz rownanie
x + y −x2 −y2 = 0
21 lis 23:32
PW: x
2 − x + y
2 − y = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 − x + ( |
| )2 −( |
| )2 + y2 − y + ( |
| )2 −( |
| )2 = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x− |
| )2 + (y− |
| )2 = 2( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 lis 23:42
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2−x+y2−y=0 ⇔o:(x− |
| )2+(y− |
| )2= |
| −−− równanie okręgu |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
W liczbach rzeczywistych równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
są to pary (x,y) należące do tego okręgu
w liczbach całkowitych lub naturalnych równanie ma cztery rozwiązania
(0,0) , (0,1), (1,0) , (1,1)
22 lis 01:57