obliczyć pochodną
Sylwia: licznik x[2ln(x−1)]
mianownik (lnx)2
licznik :
{x[2ln(x−1)]} ' * lnx2 −x[2ln(x−1)] *( lnx2) ' =
=[ 2ln(x−1) + 2xx−1] * lnx2 − 2(2ln(x−1)=
= [ 2ln(x−1) + 2xx−1] * lnx2 − 4 ln (x−1)
i co dalej ?
sprowadzamy do wspólnego mianownika ?
po dokonaniu obliczeń mam sprawdzić kiedy f '(x)= 0
21 lis 23:27
sushi_gg6397228:
tak nabazgrolone, że aż oczy bolą
zapisz sobie np
| | h ' (x) * g(x) − h (x) * g ' (x) | |
f ' (x) = |
| |
| | g2(x) | |
h(x) = x* ln (x−1) "2" jako stałą wyłączamy przed kreskę ułamową
| | x | |
h ' (x)= 1* ln (x−1) + |
| |
| | x−1 | |
g(x) = ln
2 x
| | | | x | | [x* ln (x−1)] * 2 ln x | | [ ln (x−1) + |
| ] * ln2 x − |
| | | | x−1 | | x | |
| |
f '(x) = 2 * |
| = |
| | ln4 x | |
| | | | x | | [ ln (x−1) + |
| ] * ln2 x − [ ln (x−1)] * 2 ln x | | | x−1 | |
| |
= 2 * |
| = |
| | ln4 x | |
| | | | x | | [ ln (x−1) + |
| ] * ln x − [ ln (x−1)] * 2 | | | x−1 | |
| |
= 2 * |
| = |
| | ln3 x | |
| | | | x | | [ ln (x−1) + |
| ] * ln x − 2 ln (x−1) | | | x−1 | |
| |
= 2 * |
| |
| | ln3 x | |
22 lis 10:12
Sylwia: gdy sprowadzę do wspólnego mianownika
to mam
[
(2ln(x−1))*(x−1) + 2xx−1] * lnx
2 − 4ln (x−1) =

oczywiście mianownik całej tej pochodnej to (lnx)
4
ale co z naszym licznikiem
czy 2ln (x−1)razy (x−1) = (2x−2) ln (x−1)

i sprawdzając czy nasza pochodna =0
mamy 2x−2 =0 lub ln(x−1) =0 i 4ln (x−1) =0

?
22 lis 10:39
sushi_gg6397228:
a sie uparałaś na te "2" z licznika
przepisz moj licznik
wychodzi jeden wielki syf; moze przyklad wyjsciowy był inny lub cos namieszalas we
wczesniejszych obliczeniach
22 lis 10:42
Sylwia: ok wyszło mi to samo − to już coś
załóżmy że dwójkę wyrzucam przed nawias
ale czy to co w liczniku z ułamkiem sprowadzamy do wspólnego mianownika czy zostawiamy
w tej postaci
i w związku z tym
f' (x) = 0 gdy
ln(x−1) =0 ⇔ 2x=0 ⇔ 2ln(x−1) =0
lnx=1 lnx=12
x=e ⇔ x=0 ⇔ x= e(12)
czy tak ?
22 lis 11:22
Sylwia: e 0 = 1 ?
22 lis 11:36
Sylwia: nie ogarniam logarytmów
ln (x−1) =0
x−1= e
0
x= 1−1 =0

?
22 lis 11:37