zagwostka, krotkie pytanka
Jasiek: 1. sinx=cosx Czy moge podniesc rownanie obustronnie do kwadratu?
2. dla x,y,z>0 2x−3y+7z=3xy+4z podnoszac obustronnie do kwadratu mnoze kazdy wyraz
po kolei czyli 2x
2−3y
2... Itp, czy lewa strona do kwadratu i potem prawa. czyli
(2x−3y+7z)
2=(3xy+4z)
2
3. majac rownanie x=y dla x>y i x,y>0 mnozac obustronnie do kwadratu bede mial x
2=y
2
jednak jesli y wezme na lewa strone, to bede mial (x−y)
2=0 czyli x
2−2xy+y
2=0 czyli co
innego...
licze na pomoc
21 lis 23:02
ZKS:
1. Nie, chyba, że zrobisz odpowiednie założenia.
2. Niby dlaczego możesz podnieść lewą stronę?
3. To jest to samo, oba te równania dają x = y.
21 lis 23:08
PW: −5 + x = x
− równanie nie ma rozwiązań.
(−5 + x)2 = x2
25 − 10x + x2 = x2
10x = 25
− równanie ma rozwiązanie. Warto jeden taki przykład zapamiętać.
Dlatego nie wolno podnosić stronami do kwadratu (wolno tylko wtedy, gdy obie strony mają
te same znaki w całej dziedzinie, ale to wiemy z rzadka).
21 lis 23:12