pochodna
Sylwia: logarytmy moja zmora
[2 ln (x−1) ] ' = ?
mam traktować to jako funkcję złożoną ?
[ln (x−1)] = 1x−1 * (x−1) ' a co mam zrobić z 2 ?
21 lis 22:35
21 lis 22:37
Eta:
f(x)=a*g(x) to f'(x)= a*g'(x)
21 lis 22:38
J:
wyciągnąć przed pochodną
21 lis 22:38
Janek191:
| | 1 | | 2 | |
[ 2 ln ( x − 1) ] ' = 2* |
| *1 = |
| |
| | x −1 | | x −1 | |
21 lis 22:38
Sylwia: czyli 2 ln (x−1) i z tego pochodna = 2x−1 * (x−1)' = 2x−1
rozumiem że każdą liczbę przed ln zamieszczę w liczniku ?
A co jeżeli zamiast cyfry będzie tam x ?
21 lis 22:40
Eta:
Wtedy pochodna iloczynu
[f(x)*g(x)]'= f'*g+f*g'
21 lis 22:41
Janek191:
Wtedy stosujemy wzór na pochodną iloczynu dwóch funkcji.
21 lis 22:42
Eta:
21 lis 22:42
J:
idz spać
21 lis 22:44
Eta:
Dla kogo ta propozycja ?
J
21 lis 22:45
Sylwia: przykład
x( 2ln (x−1)) ' = x' * 2ln (x−1) + x * [2ln (x−1)] ' = 1 * 2ln (x−1) + x * 2x−1 *
(x−1) ' =
= 2ln (x−1) * 2xx−1
czy tak ?
21 lis 22:49
J:
propozycja jest alternatywna
21 lis 22:49
Sylwia: J jak dla mnie to marne szanse − muszę to ogarnąc
21 lis 22:50
Eta:
zamiast * ma być + i wtedy będzie ok
21 lis 22:51
Sylwia: oj tak ...
21 lis 22:53
Sylwia: dzięki
21 lis 22:56
J:
@
Sylwiia ...wiesz, gdzie to mam
21 lis 22:57
Sylwia: czy (ln x)2 = ln x2
21 lis 23:02
Sylwia: J −
21 lis 23:04
Janek191:
( ln x)2 = ln2 x
( ln x)2 ≠ ln x2
21 lis 23:10