Dowód.
xyz: Udowodnij, iż 3√25 nie da zapisać się w postaci a+b3√5, gdzie a,b nalezą do liczb
wymiernych.
21 lis 22:31
xyz: up
21 lis 22:39
Janek191:
3√25 = 3√5*5 = 3√5*3√5 ; b = 3√5 − nie jest liczbą wymierną
21 lis 22:45
PW: Ale bywa że liczba daje się przedstawić na różne sposoby. Proponuję przeprowadzić dowód nie
wprost − co by było gdyby
3√25 = a + b3√5, a, b ∊ W
21 lis 22:50
xyz: PW, możesz pomóc mi z przeprowadzeniem tego dowodu, bo nie wiem jak za niego się zabrać?
21 lis 23:13
PW: Podnieść stronami do trzeciej potęgi.
21 lis 23:19
xyz: Dziękuje
21 lis 23:23
xyz: PW jeszcze jedno małe pytanko do Ciebie. Jak później mam to ładnie podsumować? Napisać, iż
nie ma dwóch takich liczb wymiernych których iloczyn przemnożony przez 3√5 dały liczbę
wymierną?
21 lis 23:31
PW: Co otrzymałeś w wyniku potęgowania? Napisz tutaj, bo trudno "na sucho" radzić.
25 = ...
21 lis 23:34
xyz: Po podniesieniu 25=a3+5b3+33√5a2b+3(3√5)2ab2
21 lis 23:42
xyz: PW
22 lis 00:19
xyz: .
22 lis 13:34
aaa: Mógłby ktoś potwierdzić moje podsumowanie?
23 lis 20:28
xyz: up
23 lis 20:47