Oblicz część rzeczywistą i urojoną liczby u
maxi: Oblicz część rzeczywistą i urojoną liczby u
| | π | | π | |
u = 2(cos |
| + i sin |
| )70 |
| | 15 | | 15 | |
Dziękuję
21 lis 21:56
sushi_gg6397228:
i czekasz na gotowca ?
21 lis 22:02
PW: Po to jest postać trygonometryczna, żeby łatwo potęgować. Przy mnożeniu dwóch liczb zespolonych
ich argumenty dodają się:
Jeżeli
z
1 = |z
1|(cosφ
1 + i sinφ
1)
z
2 = |z
2|(cosφ
2 + i sinφ
2),
to
z
1·z
2 = |z
1| |z
2|(cos(φ
1+φ
2) + i sin(φ
1+φ
2).
Jest to znana własność mnożenia, musiała być na wykładzie lub ćwiczeniach.
Wynika stąd, że
| | π | | π | | 70π | | 70π | |
(cos |
| + isin |
| )70 = cos |
| + isin |
| |
| | 15 | | 15 | | 15 | | 15 | |
− zastosować wzór redukcyjny.
21 lis 22:15
PW: O cholera, prawie że gotowiec, i to jeszcze z ględzeniem
21 lis 22:16
maxi: | | 2 | | 2 | |
2 (cos ( |
| π )+ i sin ( |
| π )) |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
2 (cos ( π − |
| ) + i sin ( π − |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | √3 | |
2 (− |
| + i sin ( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
u = −1 + i
√3
Czy dobrze to rozwiązałem? Drugie pytanko korzystam z tablic z wzorami do sprowadzania do
postaci trygonometrycznej, czy takie rzeczy powinienem znać na pamięć?
Dziękuję
21 lis 22:26
PW: Niestety, zapomniałeś jakie było pytanie, i odpowiedź jest zła.
Na drugie pytanko nie umiem odpowiedzieć, warto znać wartości funkcji trygonometrycznych dla
15°, 18°, 22°30', 36°, 54°, 72° (niektóre wiążą się ze sobą, znając jedne można obliczyć
inne).
21 lis 22:45
maxi: Re = −1 , Im =
√3
Teraz dobrze?
21 lis 22:47
PW: Re u =..., Im u = ...
21 lis 22:52