Przekształcenie do Vietea
Viete: x12 − x22 oraz x14 − x14 nie wiem jak je przekształcić, aby uzyskać wzory
Vietea...
21 lis 21:30
Viete: może x
12 − x
22 = (x
1 + x
2 ) ( x
1 − x
2 )

Ale co z tym minusem... Eh
21 lis 21:32
jakubs: 1. to wzór skróconego mnożenia

2. Jesteś pewny/a, że tam jest − ?
21 lis 21:33
21 lis 21:34
Viete: Jestem pewien. Jest to zadanie z arkuszy maturalnych 2016 nowej ery:
Dany jest trójmian kwadratowy f(x) = ( m + 1)x2 + 2(m − 2)x − m + 4. Wyznacz wszystkie
wartości parametru m, dla których trójmian f ma dwa rózne pierwiastki rzeczywiste x1,
x2, spełniające warunek x12 − x22 = x14 − x24
21 lis 21:42
sushi_gg6397228:
rozpisz prawa strone
21 lis 21:44
Viete: z prawą stroną miałem taki pomysl : ( x12 − x22 )2 żeby podstawić to co jest z lewej
strony ale z kolei tamtego nie potrafie... gdyby był znak + to sprawa byłaby oczywista gdyż
x12 + x22 = (x1 + x2 )2 − 2x1+ x2 ale ten − komplikuje sprawe...
21 lis 21:50
sushi_gg6397228:
a4−b4= (a2)2− (b2)2=...
21 lis 21:51
ZKS:
Jeżeli mamy mieć dwa różne pierwiastki to x1 ≠ x2, więc x1 − x2 ≠ 0, zatem możesz
podzielić stronami przez x1 − x2.
21 lis 21:56
Viete: O kurde na to bym nie wpadł

czyli ostatecznie wyjdzie x
1 − x
2 = x
13 − x
23
Lewa strona ( x1 + x2 )
2 − 4x1x2 , a prawą mam w tablicach matematycznych o ile sie nie myle
21 lis 21:59
sushi_gg6397228:
źle, rozpisz wg wskazówki sama prawa strone
21 lis 22:01
Viete: sushi, tylko nie mów, że nawet źle podzieliłem tak jak zks zaproponował...
21 lis 22:06
sushi_gg6397228:
przeciez tam nie było (x1− x2)2= (x1− x2)4 czy jeszcze jakoś bardziej po chińsku
lewa strona = Twój post o 21.32
21 lis 22:11