Szeregi Fouriera
jakubs: Rozwiń w szereg samych cosinusów:
f:x→2−x w [0,1]
Przedłużam f do funkcji parzystej:
| | ⎧ | 2−x, x∊[0,1] | |
| f*= | ⎩ | 2+x, x∊[−1,0) |
|
f będzie postaci:
| | a0 | |
f(x)= |
| + ∑an*cos(nπx) |
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
a0 = |
| −11∫(2−x)dx = |
| |
| | π | | π | |
| | 1 | | 2 | |
an = |
| −11∫(2−x)cos(nπx)dx = |
| 01∫(2−x)cos(nπx)dx = ... |
| | π | | π | |
Dobrze zacząłem ? Chcę wiedzieć, czy po prostu to rozumiem
21 lis 20:55
b.: współczynniki źle liczysz, jeśli bierzesz 2−x, to całka powinna być po [0,1] (i razy dwa)
21 lis 21:24
jakubs: w a
0 źle to zapisałem:
Czy nadal coś źle rozumiem ?
21 lis 21:26
jakubs: W an w sumie też, bo jak pisze całkę od −1 do 1 to powinienem dać f*, dalej jak skorzystam z
tego, że jest parzysta to wtedy całka od 0 do 1 i (2−x).
Dobrze myślę ?
21 lis 21:38
jakubs: .
21 lis 22:46
kyrtap:
21 lis 23:45
jakubs: Jak tam
Patryku ?
21 lis 23:49
kyrtap: odświeżam twój post
21 lis 23:51
jakubs:
21 lis 23:52
kyrtap: powiem Ci że coraz bardziej się nie chce uczyć tak poza tym już nie te lata XD
21 lis 23:53
jakubs: Mam dokładnie tak samo im dalej, tym większe lenistwo
22 lis 00:00
jakubs: Może rano ktoś zerknie, idę spać, popołudniu zaglądnę
22 lis 03:19