średnia ważona
Monika: Prosila bym o sprawdzenie przykładu i ewentułalne poprawienie gdzie popełniłam błąd.
Xw= 6*0,3+5*0,3+4*0,10+4*0,2+3*01 pod spodem suma wag: 0,3+0,3+0,10+0,2+0,1 =
1,8+1,5+0,40+0,8+0,3 przez 1= 4,7 przez 1 wynik 4,7
napisałam tak ponieważ nie wiem z jakiej przyczyny nie mogę kliknąć po więcej przykładów żeby
zobaczyc jak zrobić ten ułamek.
21 lis 20:54
Monika: wiem ze w sumie wag jak mamu 0,10 = 0,1 czy w liczbach średnich ważonych tak jak w tym
przykładzie 0,40 przy liczeniu liczymy jako 0,4
21 lis 20:56
sushi_gg6397228:
| licznik | |
| , bedzie sie lepiej czytać |
| mianownik | |
21 lis 20:56
sushi_gg6397228:
otwiera sie w drugim okienku
21 lis 20:57