pk
++++: W kwadrat wpisano drugi kwadrat, którego wierzchołki leżą na bokach pierwszego i boki tworzą z
bokami pierwszego kwadratu kąty ostre o miarach 30 i 60 . Oblicz stosunek pola mniejszego
kwadratu do pola większego kwadratu. Wychodzi mi 2 do 1.
21 lis 20:40
sushi_gg6397228:
zrob rysunek, zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi
21 lis 20:43
++++:

Zrobiłam ponownie i wyszło 6−2
√3
Czerwone punkty to katy 30 stopni. Różowe 60 stopni. Z właściwosci trojkatow, podtswa małego
kwadratu to (2a
√3)
2, a dużego (a
√3+a)
2
21 lis 20:49
sushi_gg6397228:
zrób trójkąt i opisz te zależnosci na bokach
21 lis 20:51
++++: Błąd, wyszło mi 6−3√3.
21 lis 20:52
sushi_gg6397228:
strzelamy dalej
21 lis 20:53
21 lis 20:54
++++: nie strzelam, źle przepisałam z kartki
21 lis 20:55
sushi_gg6397228:
co napisałem o 20.51 w pierwszej linijce ?
21 lis 20:55
++++: muszę to tutaj rysowac? to jest strasznie niewygodne.
21 lis 20:57
sushi_gg6397228:
bo oszukujesz w miarach boków
to zapisz po przecinku wielkosci
21 lis 20:59
++++:

czerowne− kat prosty
niebieskie− kat 30
rozowe− kat 60
miedzy 90 a 30 jest a
√3
miedzy 60 a 30 wiec jest 2a
√3
21 lis 21:00
sushi_gg6397228:
dla podanych przez Ciebie dlugości policz Pitagorasa
21 lis 21:04
++++: a2+(a√3)2=c2
c2=(4a)2
21 lis 21:08
++++: c=√4a2
21 lis 21:08
sushi_gg6397228:
o 20.49 podałaś
swoje długości
2a√3; a√3; a i miałas dla nich policzyć
21 lis 21:09
++++: to co mam teraz z tymi dlugosciami zrobić?..
21 lis 21:12
sushi_gg6397228:
co napisałem o 21.04
21 lis 21:12
++++: w jakim celu
21 lis 21:17
sushi_gg6397228:
cel jest prosty− aby pokać, że podane przez Ciebie długości są do bani ( co zostało skwitowane
postem o 20.53)
dokoncz swoj post o 21.08
21 lis 21:19
++++: do tego już doszłam sama.
c=2a
21 lis 21:22
sushi_gg6397228:
nigdzie tego nie zapisałas
21 lis 21:23
++++: mam to na kartkach, moglam oznajmic.
wiec co teraz?
21 lis 21:29
sushi_gg6397228:
to podane boki o 20.49 to też błędy przy przepisywaniu z kartki ?
21 lis 21:30
++++: to była głupota robiona na bieżaco, za a wziełam a√3, a powinnam wziac a, z czego wyszlo ze
podstawa malego kw to 2a
21 lis 21:35
sushi_gg6397228:
wiec czekam na obliczenia i wynik koncowy
21 lis 21:36
21 lis 21:42
sushi_gg6397228:
bingo
21 lis 21:45
++++: naprawdę?
21 lis 21:46
sushi_gg6397228:
taaaaa
21 lis 21:46
++++: uff.. dziękuję i przepraszam za tą męczarnię
21 lis 21:48
sushi_gg6397228:
na zdrowie
21 lis 21:49