Oblicz wysokosc oraz pole trojkata rownobocznego.
SeReK: Oblicz wysokosc oraz pole trojkata rownobocznego , na ktorym opisano okrag o promieniu 3.
Zadanie było lecz wyszło mi pole trójkąta 27√3/4 i nie wiem czy dobrze zrobiłem zadanie.
21 lis 20:39
sushi_gg6397228:
to zapisz swoje obliczenia
21 lis 20:40
SeReK: r=3
r=2/3*h
3=2/3*h / *3/2
3*3/2=h
h=4,5
h=a√3/2
4,5=a*√3/2 / *2
9=a√3 / √3
9/√3=a
a=9/√3*√3/√3
a=3√3
Pole trójkąta:
P=a2*√3
P=(3√3)2*√3/4
P=9*3*√3/4
P=27√3/4
21 lis 20:47
sushi_gg6397228:
liczby oK, brak jednostek
21 lis 20:50
SeReK: To jednostki te same cm
21 lis 20:52
sushi_gg6397228:
pole =.... [j2]
21 lis 20:54
SeReK: Dziękuje bardzo za pomoc
21 lis 20:56
sushi_gg6397228:
na zdrowie
21 lis 20:59
Eta:
| | a√3 | |
h=3r ⇒h=9 h= |
| ⇒ a√3=18 ⇒ a=6√3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
P= |
| a*h= 9*3√3= 27√3 [j2] |
| | 2 | |
21 lis 23:01