Wyznacz x a nastepnie oblicz medianę i modalną tych liczb
kasia: Srednia arytmetyczna liczb 14,2,4,15,14,x,6x jest równa 12.Wyznacz x a następnie oblicz mediane
i modalna liczb
21 lis 20:33
sushi_gg6397228:
i w czym masz problem ?
21 lis 20:34
k: 49, 56, 64, 64, 51, 53, 62, 67, 56, 56, 31, 60, 71, 89, 73, 56, 49
5 sie 21:30
Jolanta: 49+7x=84
7x=35
x=5
6x=30
2,4,5,14,14,15,30
Mediana 14
5 sie 23:38
Jolanta: 49+7x=84
7x=35
x=5
6x=30
2,4,5,14,14,15,30
Mediana 14
5 sie 23:38
Jolanta: Modalna (dominanta) liczba ,która pojawia się największą liczbę razy też 14
5 sie 23:42
Jolanta: K
31,49,49,51,53,56,56,56,56,60,62,64,64,67,71,73,89
(Na środku) mediana 56
Liczba modalna też 56
5 sie 23:57