Zbadaj istnienie asymptoty ukośnej wykresu funkcji
alexaa:
| | 3x2 + x | |
Zbadaj istnienie asymptoty ukośnej wykresu funkcji f(x) = |
| oraz wyznacz to |
| | x | |
równanie.
| | f(x) | |
Korzystam ze wzory |
| tylko co dalej po podstawieniu. |
| | x | |
21 lis 19:55
olekturbo: granica.
a = 3
b = 1
y = 3x+1
21 lis 19:57
alexaa: w odpowiedziach jest samo y=3x.
Każą policzyć granicę (+)nieskoń. i (−)nieskoń. f(x) przez x i to ma dać 3, ale mi wychodzi +
nieskończoność
21 lis 20:01
Janek191:
Przepisz porządnie funkcję f, bo tak jak jest napisana −
to funkcja liniowa y = 3 x + 1, x ≠ 0
21 lis 20:04
alexaa: ta funkcja ma postać tak jak wyżej, w pierwszym poście, nic inaczej nie ma.
21 lis 20:05
Janek191:
| | 3 x2 + x | |
Przecież f(x) = |
| = 3 x + 1 − funkcja liniowa |
| | x | |
Ponieważ x ≠ 0, więc wykresem jest prosta bez jednego punktu.
I gdzie tu szukać asymptoty ?
21 lis 20:14
21 lis 20:19
sushi_gg6397228:
dalej brniesz w swoje
21 lis 20:33
alexaa: Nie można napisać po polsku, że być może jest błąd w kluczu, a nie pisać nic nie wnoszące
zdania.
21 lis 20:38
sushi_gg6397228:
nie błąd w kluczu, tylko błąd w treści zadania, co zostało już raz wytknięte o 20.04
21 lis 20:41
alexaa: no i teraz jest to dla mnie zrozumiałe.
21 lis 20:43