Opuszczanie logarytmu
J D Rockefeller:
Mam równanie logarytmiczne i chcę opuścić logarytm. Z jednej strony mam takie wyrażenie:
4log2sinx*log2sinx. Chcę pozbyć sie 4. Moge to zrobić na takie 2 sposoby:
2*log2sinx*2*log2sinx=log2sin2x*log2sin2x i po opuszczeniu logarytmu mam
sin2x*sin2x=sin4x
Ale jeżeli zrobie to tak :
4log2sinx*log2sinx=log2sin4x*log2sinx=sin4x*sinx=sin5x
Co robię źle ,że te wyniki się różnią od siebie?
21 lis 19:39
Janek191:

21 lis 19:41
sushi_gg6397228:
nie mozna tak opuszczać logarytmów
21 lis 19:42
J D Rockefeller: to jest tylko jedna strona rówania. Po drugiej też jest logarytm o tej samej podstawie
21 lis 19:45
J D Rockefeller: chodzi mi tylko o to czemu po jednej stronie mogą wyjść po opuszczeniu 2 różne wyniki
21 lis 19:46
sushi_gg6397228:
co napisałem o 19.42
21 lis 19:47
PW: A jednak za "opuszczanie logarytmów" powinni stawiać do kąta. Albo spojrzałby na problem pod
innym kątem, albo chociaż zapamiętał, że nie wolno.
Znam jeszcze parę takich fturczych sposobów:
sinα = sin 45°.
Opuszczamy sinusy (a co, gorsze od logarytmów?) i mamy
α = 45°.
sinαsinβ = sin12°·sin33°, opuszczamy sinusy i mamy αβ =12°33°, czyli αβ = 396 kwadratowych
stopni. Takie coś ślicznego właśnie zrobiłeś, bogaczu.
21 lis 20:57
Eta:
21 lis 22:48