Geometria analityczna
Tomasz: Zapisać równanie prostej w postaci krawędziowej L: x−15=y−2−2=z+1−1
21 lis 19:27
Mila:
np.
2x+5y−12=0
x+5z+4=0
Spróbuj wrócić do równania kierunkowego.
21 lis 19:44
Tomasz: Mógłbyś wytłumaczyć czemu przemnożyłeś na krzyż X z Y a nie Y z Z? Czemu w ogóle zostało to tak
przemnożone?
21 lis 19:49
Tomasz: Co się stało się z minusami?
21 lis 19:56
Mila:
Spróbowałeś wrócić do postaci kierunkowej?
| | y−2 | | z+1 | |
Możesz wykorzystać równanie |
| = |
| też będzie dobrze, inne płaszczyzny się |
| | −2 | | −1 | |
przetną.
Za chwilę podam inny sposób.
Zamień równanie prostej na postać parametryczną.
21 lis 20:41
Tomasz: Parametryczna
x−15=y−2−2=z+1−1 −−−> x−1=5t x= 5t−1
y−2=−2t y=−2t+2
z+1=−t z= −t−1 t∊R
21 lis 20:58
Mila:
−−−−−−−−−−−−−−−⇔
(1) x=1+5t
(2) y=2−2t
(3) z=−1−t
========postać parametryczna prostej L.
Przyjmuję : t=−z−1 i podstawiam do (1) i (2)
x=1+5*(−z−1)⇔x=1−5z−5
x+5z+4=0
y=2−2*(−z−1)⇔y=2+2z+2
y−2z−4=0
============
L: w postaci krawędziowej:
x+5z+4=0
y−2z−4=0
21 lis 20:59
Mila:
21 lis 21:00
Tomasz: Dzięki wielkie za wytłumaczenie. Raczej będę korzystał z 2 sposobu.
21 lis 21:17
Mila:
21 lis 21:19
Tomasz: Czemu wyszły dwa różne wyniki? Poprawny jest ten pierwszy
21 lis 21:22
Mila:
Dlaczego sądzisz , że drugi jest błędny.
21 lis 21:25
Bartek: 1.Sprawdziłem w rozwiązaniach ,po drugie nie sądzę ,żeby oba były poprawne gdy są różne
21 lis 21:29
Mila:
Widocznie rozwiązywali tak, jak podałam za pierwszym razem.
Mogą być różne. Spróbuj wrócić do postaci kierunkowej to się przekonasz.
(1) x=1+5t
(2) y=2−2t
(3) z=−1−t
| | 1 | | 1 | |
Jeśli przyjmiemy z (1): 5t=x−1⇔t= |
| x− |
| |
| | 5 | | 5 | |
Podstawiamy do (2)
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 12 | | 2 | |
y=2−2*( |
| x− |
| )⇔y=2− |
| x+ |
| ⇔y= |
| − |
| x /*5 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
5y=12−2x
2x+5y−12=0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 4 | |
z=−1−( |
| x− |
| ⇔z=−1− |
| x+ |
| ⇔z=− |
| x− |
| /*5 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
5z=−x−4⇔
x+5z+4=0
Wcześniej wybrałam podstawienie z (3), aby uniknąć ułamkowych obliczeń.
21 lis 22:00
Mila:
Mogą być różne, bo przez daną prostą w przestrzeni można
poprowadzić nieskończenie wiele płaszczyzn.
22 lis 00:33