Pochodne funkcji złożonych
jojo: Oblicz pochodną funkcji:
f(x)=arctg(x+√1+x2)
21 lis 18:57
sushi_gg6397228:
wzory znasz ?
21 lis 19:17
jojo: tak, ale od paru dni walcze z ta pochodna i ani razu mi jeszcze nie wyszla
21 lis 19:39
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
21 lis 19:41
J:
Policz pochodną nawiasu
21 lis 19:43
jojo: f'(x)=11+(x+√1+x2)2*(1+12√1+x2*2x)
tak to rozpisałam
21 lis 19:57
sushi_gg6397228:
daj U a nie u, bedzie czytelniej
21 lis 20:14
jojo: | | 1 | | 1 | |
f'(x)= |
| *(1+ |
| *2x) |
| | 1+(x+√1+x2)2 | | 2√1+x2 | |
21 lis 20:20
sushi_gg6397228:
dotyczy drugi ułamka
"2x" mozna wrzucić na ułamek, zamiast "1" bedzie lepiej wygladac i "2" się skasuja
pewnie trzeba zrobić porzadki z pierwszym mianownikiem
obliczenia sa OK
21 lis 20:22
jojo: no ale wynik nie wychodzi

nawet jak przepisze to do wolframalpha to wynik jest inny niz w odpowiedziach, a jak
| | 1 | |
wolframalpha liczy ogolnie te pochodna to mam taki jak w zbiorze zadan, czyli |
| |
| | 2(1+x2) | |
21 lis 20:25
sushi_gg6397228:
napisalem, ze trzeba porobic porzadki,
21 lis 20:26
sushi_gg6397228:
w drugim ułamku zrób mianownik 1+x2
21 lis 20:37
jojo: dlaczego tak?
21 lis 20:38
sushi_gg6397228:
bo policzyłem i mi wyszło ( najpierw trzeba porobić porzadki w pierwszym ułamku) poanalizować
21 lis 20:39
jojo: ok, posiedzie troche jeszcze nad tym

dzieki
21 lis 20:57
sushi_gg6397228:
to jest na 5 minut
rob to co mowie i zapisuj swoje przekształcenia
21 lis 21:00
jojo: ale nadal nie wiem skad bierze sie 1+x
2 w mianowniku w drugim ulamku
21 lis 21:03
sushi_gg6397228:
czytaj post 20 :39 od nawiasu do konca
21 lis 21:05
jojo: ja wszystko wymnoże to wychodzi mi
| √1+x2+x | |
| |
| √1+x2(2x2+2x*√1+x2+2) | |
21 lis 21:10
sushi_gg6397228:
Kto kazał wymnażać ułamki przez siebie ?
21 lis 21:11
jojo: no to drugi ułamek mam jako:
a po usunieciu niewymiernosci:
21 lis 21:16
sushi_gg6397228:
w pierwszym ułamku wyciagnij 2 przed nawias i wyrazenie z pierwiastkiem zapisz na samym koncu
21 lis 21:18
jojo: aaaaaaaaaaaaaaa mam!

dziekuje!
21 lis 21:21
sushi_gg6397228:
na zdrowie
21 lis 21:22