Dla jakich wartosci m 1 rozw
Karolina: Dla jakich wartości parametru m równanie : −x2+3x+|x−4|=m ma jedno rozwiązanie ?
21 lis 18:52
Godzio:
Narysuj wykres lewej strony i zobacz gdzie prosta y = m dokładnie raz przecina wykres.
21 lis 18:53
Karolina: Z jednego równania wyszło mi x = 2 z jednego równania a z drugiego x=√5 +1 lub x =1−√5 z
wartości bezwzglednej
21 lis 19:02
Karolina: I m = 5
21 lis 19:02
Godzio:
Warunki:
Niech najpierw x ≥ 4
f(x) = − x
2 + 4x − 4 − m
Δ = 0
f(4) ≥ 0
x
w ≥ 0
Spróbuj analogicznie dla x < 4, pomyśl dlaczego tak a nie inaczej (bo widzę, że koniecznie
chcesz rozwiązywać równanie

)
21 lis 19:06
Karolina: z tego wyszło mi że Δ = −4m
−4m = 0
m = 0
drugi warunek x<4 i Δ=0
−4m+20 = 0
m= 5
21 lis 19:25