matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica z pierwiastkami
Dano:
lim
n
→
∞
(
√
9n
2
+2n
−
√
9n
2
+2
)
21 lis 18:36
Janek191:
Zastosuj wzór:
a
2
− b
2
a − b =
a + b
21 lis 18:39
Janek191:
1
lim a
n
=
3
n→
∞
21 lis 18:41
Dano:
2n−2
po usunięciu niewymierności mam to
√
9n
2
+2n
+
√
9n
2
+2
21 lis 18:47
Janek191:
2
2 −
n
a
n
= ... =
√
9 +
2
n
+
√
9 +
2
n
2
więc
2 − 0
2
1
lim a
n
=
=
=
√
9 +0
+
√
9 + 0
3 + 3
3
n→
∞
21 lis 18:50