prosze o wytłumaczenie
agacior: Napisz wzór funkcji liniowej w postaci y=ax+b wiedząc że przyjmuje:
a) wartości ujemne tylko w przedziale od (− nieskończoności,−4) i jej wykres jest nachylony do
odciętych pod kątem 45 stopni
b) wartości nieujemne dla argumentów tylko z przedziału (−nieskończoności,3> i jej współczynnik
kierunkowy a jest równy −2
c) tylko wartości ujemne a dla argumentu x równego pi wartość funkcji to −4
21 lis 18:26
Eta:

1/ x
o= −4 ⇒ f(−4)=0 tg45
o=a=1
y=ax+b to 0=1*(−4)+b ⇒ b=4
Odp :
y=x+4
21 lis 18:43
Janek191:
a)
a = tg 45o = 1
A = ( − 4; 0)
więc
y = a x + b = x + b
0 = − 4 + b
b = 4
Odp. y = x + 4
============
21 lis 18:45
Eta:

2/ podobnie
.......................
Odp:
y=−2x+6
21 lis 18:46
Eta:

3/ f(π)= −4 i f(x) −− nie ma miejsca zerowego
Odp :
y=−4 −−− funkcja stała
21 lis 18:50