Odległość punktu od prostej
jozio: Wyznacz równanie prostej równoległej do prostych k i l oraz równo odległej od każdej z nich.
k: 1,4x+2y+10=0
l: 7x+10y−20=0
21 lis 18:18
Tadeusz:

k: y=−0,7x−5
l: y=−0,7x+2 i chyba wszystko jasne
21 lis 18:26
Janek191:

k : 1,4 x + 2y + 10 = 0 / * 5
7 x + 10 y + 20 = 0
l : 7 x + 10 y − 20 = 0
m : 7 x + 10 y + p = 0
| 20 − p | | p + 20 | |
| = |
| |
| √72 + 102 | | √49 + 100 | |
20 − p = p + 20
p = 0
====
m : 7 x + 10 y = 0
===============
21 lis 18:31
Janek191:

Pomyliłem się przy mnożeniu.
k : 7 x + 10 y + 50 = 0
l : 7 x + 10 y − 20 = 0
50 − p = 20 +p
2 p = 30
p = 15
=====
m : 7 x + 10 y + 15 = 0
=====================
21 lis 18:37
jozio: a skąd się bierze 3 linijka Twojego rozwiązania?
21 lis 19:08
Janek191:
Patrz: 18.31
| 50 − p | | p − (−20) | |
| = |
| |
| √72 + 102 | | √72 + 102 | |
więc
50 − p = p + 20
30 = 2p
p = 15
=====
A x + B y + C
1 = 0
A x + B y + C
2 = 0
Odległość tych prostych:
21 lis 19:14
Tadeusz:
józio ... ten wzór to konieczność jeśli masz policzyć odległość ... tyle, że nikt Cię
o nią nie pyta

Piszesz równania prostych w postaci kierunkowej
Znasz
a ...znasz b
k i b
l
Skoro szukana prosta
n ma być równoległa do danych prostych to jej b
n=−1,5
a równanie y=−0,7x−1,5
Jeśli potrzebujesz w postaci ogólnej to 0,7x+y+1,5=0 ⇒ lub jak wolisz 7x+10y+15=0
21 lis 19:34
Tadeusz:
miało być "równoległa i równoodległa" od danych prostych
22 lis 10:43