Wielomiany
Natka: Znajdź wspólny czynnik wielomianów:
2x2 − 3x − 2 i 2x3 + 3x2 − x − 1
13 gru 00:07
Jane: pierwsze to trójmian kwadratowy, obliczamy z delty:
Δ= b2 − 4ac
Δ= −32 − 4*2*(−2)= 9−8*(−2)= 9−−16=9+16=25
√Δ=√25=5
x1= −b −√Δ : 2a = 3−5 : 2*2= −2:4= −1/2
x2=−b −√Δ : 2a = 3+5 : 2*2= 8:4= 2
13 gru 00:21
Bogdan:
3−5 : 2*2= −2:4= −1/2
3+5 : 2*2= 8:4= 2
Bzdura. Zgodnie z kolejnością działań jest:
| | 5 | |
3 − 5 : 2 * 2 = 3 − |
| * 2 = 3 − 5 = −2 |
| | 2 | |
| | 5 | |
3 + 5 : 2 * 2 = 3 + |
| * 2 = 3 + 5 = 8 |
| | 2 | |
13 gru 00:43
Jane: Ale sposób był dobry
13 gru 00:52
Bogdan:
Co z tego, gdy wykonanie do kitu
13 gru 00:53