rownanko
masao: rozwiązanie równania :
2x − ln(x) =0 jakie bedzie?
21 lis 18:05
masao: ?
21 lis 18:30
Godzio:
Podaj polecenie, bo na pewno takie nie było
21 lis 18:35
Godzio:

ln(x) < 2x ⇒ 2x − ln(x) > 0 ⇒ 2x − ln(x) = 0 nie ma rozwiązań
21 lis 18:37
masao: zbadać przedziały wypukłosći i wklęśłości
y=ln3x , moge prosić o pomoc jak je znaleźć?
21 lis 18:41
Godzio:
D = (0,
∞)
| | 1 | | 3ln2x | |
y' = 3ln2x * |
| = |
| |
| | x | | x | |
| | 6ln(x) * x − 3ln2x | |
y'' = |
| > 0 ⇔ 6ln(x) * x − 3ln2x > 0 ⇔ |
| | x2 | |
3ln(x) * (2x − ln(x) ) > 0 ⇔ ln(x) > 0 ⇒ x > 1
Funkcja wypukła dla x ∊ (1,
∞), wklęsła dla x ∊ (0,1)
21 lis 18:44
masao: Dziekuje bardzo!
21 lis 19:13