wyznacz przedzialy monotonicznosci
matma: fx=x2(4−x2)3
f'x=8x(x2−4)2(x2−1) i tu nie wiem, co ja źle robię, bo w odpowiedziach nie są uzwględnione
liczby 2 i −2, które przecież te zeruja jeden nawias. może mi to ktoś wytłumaczyć?
21 lis 16:50
Mila:

Liczysz jako pochodną iloczynu:
f'(x)=2x*(4−x
2)
3+x
2*3*(4−x
2)
2*(−2x)=
=2x*(4−x
2)
3−6x
3*(4−x
2)
2=
=(4−x
2)
2*[2x*(4−x
2)−6x
3]=
=(4−x
2)*[8x−2x
3−6x
3]=(4−x
2)
2*(8x−8x
3)=
=8x*(4−x
2)
2*(1−x
2)
8x*(4−x
2)
2*(1−x
2)>0⇔
8x*(1−x)*(1+x)>0
x=2 lub x=−2 to są pierwiastki podwójne, pochodna nie zmienia znaku przy przejściu przez te
punkty.
lub x=0 lub x=1 lub x=−1
f'(x)>0⇔x∊(−
∞,−2)∪(−2,−1)∪(0,1)
21 lis 17:37
matma: dzięki wielkie
21 lis 18:16
Mila:
21 lis 18:40