matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
CZY MOGE PROSIC O POMOC?
WOJTEK:
2x − 6
f(x) = −3 +
x + 2
Zbadaj liczbę rozwiązań równania: f(x)=k w zależności od parametru k
13 gru 00:06
AROB:
pomogę
13 gru 00:14
AROB:
2x − 6
2(x+2)−10
−10
f(x) = −3 +
= −3 +
= −3 + 2 +
=
x + 2
x+2
x+2
−10
− 1
x+2
−10
Na wykresie przesuwamy hiperbolę o równaniu f(x) =
o 2 jedn. w lewo i o 1 jedn. w
x
dół. Z wykresu otrzymujemy: równanie f(x)=k ma 1 rozwiązanie dla k ∊ (−
∞
, −1) ∪ (−1,
∞
) ma 0 rozwiązań dla k = −1.
13 gru 00:23