granice
rysiekkk: mam problem z liczeniem granicy(mam korzystac z podstawowych wyrazeni nieoznaczonych)
| | π | | cos5x | |
a)lim x→ |
| |
| (wiem ze trzeba podstawic t ale co dalej?) |
| | 2 | | cos3x | |
21 lis 16:27
rysiekkk: głównie mi chodzi o tangensy
21 lis 16:49
rysiekkk: reszte mozna pominac
21 lis 17:50
Janek191:
| | cos 5 x | |
a) f(x) = |
| |
| | cos 3 x | |
| | cos 5 x | | − 5 sin 5 x | |
lim f(x) = |
| = lim |
| = |
| | cos 3 x | | − 3 sin 3 x | |
x →0,5π x → 0,5π
| | 5 | | sin 2,5 π | | 5 | | 1 | | 5 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = − |
| |
| | 3 | | sin 1,5 π | | 3 | | − 1 | | 3 | |
21 lis 19:03
rysiekkk: super, dzieki wielkie Janek191, prosze jeszcze o chociaz jakas podpowiedz dotyczaca tych
tangensow
22 lis 15:58
rysiekkk: Błagam pomocy koło niedługo a nie mam zadnego pomyslu
22 lis 16:19
mariusz: chyba bedzie 2 z kola xd
22 lis 22:02
Janek191:
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | tag |
| *( 1 − tg |
| )*(1 + tg |
| ) | | | x | | x | | x | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | 1 | | 1 | |
= 0,5*(1 − tg |
| )*(1 + tg |
| ) |
| | x | | x | |
więc
lim f(x) = 0,5*( 1 − 0)*(1 + 0) = 0,5
x→
∞
22 lis 22:29
rysiekkk: Janek dzieki wielkie jestes ekstra

22 lis 22:43
rysiekkk: podpowie ktoś czy w c) w podobny sposob nalezy zrobic jak w b)?
23 lis 15:11
rysiekkk: up
3 gru 18:27
rysiekkk: nikt nie ma pomyslu?
3 gru 20:13