proszę o pomoc
prooblmx: witam, mam problem z kombinatoryką
zad 1.
na loterii przygotowano 30 losów ponumerowanych kolejnymi liczbami naturalnymi od 1 do 30
jedynymi losami pustymi są te, których numer jest liczbą pierwszą
jakie jest p−stwo, że pierwsza losująca osoba trafi na los pusty?
zad 2.
doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie kostką do gry
oblicz p−stwo zdarzenia A− co najmniej raz wypadnie parzysta liczba oczek
zad. 3
kod do bankomatu składa się z czterech cyfr
ile takich różnych kodów można utworzyć, używając jedynie cyfr 3,4,6,8
zad.4
ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem
oblicz p−stwo zdarzenia A polegającego na wylosowaniu liczb, z których pierwsza jest większa od
drugiej o 4 lub 6
___________________________________________________________________________
nie wiem jak zacząć zad 1
w zadaniu 2 jestem pewien, że omega wyniesie 36 (dwukrotny rzut kostką)
parzystych oczek mamy 3 (2, 4, 6)
czyli mam obliczyć 3:60?
w zadaniu 3 powinienem pomnożyć cyfry, które są podane w treści?
czy wypisać wszystkie w zbiorze np. {2,2},{2,4}.....i je dodać?
zadanie 4 nie wiem jak wykonać.
21 lis 16:09
J:
| | n | |
1) P(A) = |
| , gdzie: n − ilość liczb pierwszych |
| | 30 | |
21 lis 16:10
===:
... no nie żartuj ... wypisz liczby pierwsze i policz ile ich jest (w przedziale do 30)
21 lis 16:11
===:
w zadaniu 2)
łatwiej możesz policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
21 lis 16:13
J:
2) IΩI = 36
A' − nie wypadnie parzysta: (1,3)(3,1)(1,5)(5,1)(1,1)(3,3)(5,5)
P(A) = 1 − P(A')
21 lis 16:15
Adrian: Dany jest ciąg geometryczny an gdzie a1=27 a a4 =8 proszę o obliczenie q
21 lis 16:15
===:
3)
4*4*4*4
21 lis 16:15
J:
3) = 44
21 lis 16:16
prooblmx: nawet jeśli mam wzór to tego nie rozumiem, niestety....dziękuję za każdą pomoc
tylko wciąż myślę jak zacząć zad 4
21 lis 16:22
J:
4) IΩI =8*8
A = (8,2)(7,1)(8,4)(7,3) .... itd ( wypisuj )
21 lis 16:24
prooblmx: dziękuję bardzo, postaram się to zrozumieć wykonując te zadania
21 lis 16:29