Zadanie na zakup auta
Miau: Chcemy kupić auto za 50 000 zł.
Która z możliwości jest dla nas lepsza?
a) dostaniemy 3000 zł rabatu
b) 24 raty nieoprocentowane
z a) mamy 47000(1.07)= 50290> 50000, czyli przepłacamy
z b) 50000/24= 2083,(3), ale płacimy w sumie 50000
Lepiej b)
Prawda?
21 lis 15:42
Przemysław: Nie rozumiem.
Pytasz czy zapłacić od razu 47 000 czy 50 000 w ciągu 2. lat?
21 lis 15:47
Miau: Tak
więc wg mnie mamy w
a) 47000 od razu, ale najpierw zaciągamy kredyt w banku, więc chyba będzie on na 2 lata, by móc
to jakkolwiek porównać z b)
czyli po dwóch latach będziemy musieli spłacić
47000(1,07)2 = 53810,03 >500000 (wcześniej był błąd, bo było na rok, moja wina)
czyli przepłacamy 3810,03
w b) bez zmian bo przez 2 lata płacimy stale tyle samo, czyli sumarycznie da nam to 50000
Lepiej zatem b)
Czy dobrze myślę?
21 lis 15:54
Miau: Hej, wie ktoś jak to zrobić?
21 lis 16:15
===:
i tak to jest jak nie chce się przepisać pełnej treści tylko wpisuje się własne "głupawki"
21 lis 16:20
Miau: Nie rozumiem?
Jeżeli ta treść jest wg Was niekomplentna, to co powinno tu być jeszcze dodane?
To jest właśnie cała treść zadania, przynajmniej taką mam na kartce.
POMOŻE KTOŚ?
21 lis 16:50
Miau: w b) są 24 raty miesięczne nieoprocentowane, nie dopisałem miesięczne, ale z wyliczeń widać
było
21 lis 16:55
Miau: Aha i nie dopisałem, że w a) nie mamy kapitału początkowego i zaciągamy kredyt w banku na 7%
rocznie
SORRY


! MOJA WINA


naprawdę proszę o pomoc....
21 lis 16:57
Miau: To jeszcze raz cała treść:
Chcemy kupić auto za 50 000 zł.
Która z możliwości jest dla nas lepsza?
a) dostaniemy 3000 zł rabatu
b) 24 raty miesięczne nieoprocentowane
przy czym w a) nie mamy kapitału początkowego, więc zaciągamy kredyt w banku na 7% rocznie.
21 lis 16:58
21 lis 17:31