analityczna
xxxy: W trapezie ABCD dane sa wiercholki A(−5,−1) B(13,−1) C(15,4) oraz punkt S(7,2) przeciecia
przekatnych trapezu. Wyznacz wspolrzedne wierzcholka D
21 lis 15:40
Janek191:

Prosta CD II pr AB
pr BS przetnie pr CD w punkcie D
pr AB ; y = − 1
pr. CD : y = 4
B = ( 13; −1) S = ( 7; 2) = pr BS
pr BC
y = a x + b
− 1 = 13 a + b
2 = 7 a + b
−−−−−−−−−−−−−−
− 3 = 6 a ⇒ a = −0,5
b = 2 − 7*(−0,5) = 2 + 3,5 = 5,5
y = − 0,5 x + 5,5
================
oraz y = 4
więc
4 = −0,5 x + 5,5
0,5 x = 1,5
x = 3
D = ( 3 ; 4)
=========
21 lis 15:50
Janek191:
W V wierszu nie powinno być S = (7, 2) = pr BS, ale tylko S = ( 7, 2)
21 lis 15:52
Janek191:
W VI wierszu powinno być: pr BD , a nie pr BC
21 lis 15:54
xxxy: Dziękuję za pomoc
21 lis 15:55
xxxy: Tak wiem, zorientowałam się
21 lis 15:56