Parametr
Jempistacje: Proszę o pomoc

Okresl liczbę pierwiastów równania mx
2+(m−1)x+m=0 w zalezności od parametru
m.
21 lis 15:36
ICSP: Dla m = 0 mamy jedno rozwiązanie ( x = 0 )
Dla m ≠ 0 możesz policzyć wyróżnik i za jego pomocą określić liczbę rozwiazań.
21 lis 15:37
Jempistacje: A jak policzyć ten wyróżnik ?
21 lis 15:38
J:
czytaj: wyróżnik = Δ
21 lis 15:38
Jempistacje: Aaa no racja

Dzięki
21 lis 15:39
Jempistacje: Δ=−3m2−2m+1, a z kolei Δ z tego jest równa 16
21 lis 15:41
J:
no to do dzieła ... kiedy Δ > 0 , kedy Δ = 0 , kiedy Δ < 0 ?
21 lis 15:43
Jempistacje: Mniejsza−brak rozwiązań, większa lub równa− 2 rozwiązania
21 lis 15:44
J:
Δ > 0 2
Δ = 0 1
Δ < 0 brak
21 lis 15:46
Jempistacje: Funkcja bedzie miała jedno rozwiązanie w miejscach zerowych ?
21 lis 15:47
Jempistacje: Ok, ok juz zrobione, dziekuję bardzo
21 lis 15:48