Równanie trygonometryczne
Nolan: Cos3x+Cos5x = 0
Użyłem wzoru na sumę cos i jakieś ceregiele mi wyszły których nie umiem przekształcić
2cos4xcos(−x)
21 lis 15:22
J:
a po co przeksztalcać ? ... ⇔ cos4x = 0 lub cosx = 0
21 lis 15:23
Przemysław: @J
Skąd to wziąłeś? Jak do tego dojść?
21 lis 15:29
ZKS:
cos(3x) + cos(5x) = 0
cos(5x) = −cos(3x)
cos(5x) = cos(π − 3x)
5x = π − 3x + k • 2π ∨ 5x = −π + 3x + k • 2π
21 lis 15:32
J:
| | 3x+5x | | 3x−5x | |
ale co ? ⇔ = 2cos |
| cos |
| = 0 ⇔ 2cos4xcos(−x) = 2cos4xcosx = 0 |
| | 2 | | 2 | |
21 lis 15:33
Przemysław: Dobra, dzięki
21 lis 15:35