Czy u{3}{∞} to 3 czy +∞
IzzyRainbow: Mam pytanie: czy 3∞ to 3 czy +∞
21 lis 15:10
J:
0
21 lis 15:12
IzzyRainbow: Mam taki przykład:
W odpowiedziach wynik wynosi: 3, mogłabym poprosić o wytłumaczenie co jak i dlaczego?
21 lis 15:16
J:
podziel licznik i mianownik przez x2
21 lis 15:18
21 lis 15:21
5-latek: WItaj
J
21 lis 15:21
IzzyRainbow: podzieliłam i wyszło 3x, więc skoro x−>∞ to będzie 3∞ a to ile będzie w końcu? 0? W
odpowiedziach jest 3 i zastanawiam się skąd się to wzięło
21 lis 15:21
J:
| | 3 + 1/x + 6/x2 | | 3 | |
=lim |
| = [ |
| ] = 3 |
| | 1 − 1/x + 5/x2 | | 1 | |
21 lis 15:25
J:
Cześć
małolat
21 lis 15:26
IzzyRainbow: Dziękuję
21 lis 15:30