Pomógłby ktoś?
STRACHU: Rozwiąż równanie
xy+xz+yz=11
w zbiorze liczb całkowitych dodatnich.
21 lis 14:52
STRACHU: Bump
21 lis 15:08
J:
x(y+z) + yz = 11 ⇔ 1(2+3) + 2*3 = 11
21 lis 15:11
STRACHU: I to jest jedyne rozwiązanie? Doszedles do tego podstawiajac randomowe liczby?
21 lis 15:14
STRACHU: Jak uwzględnić wsyztskie możliwości, bo rozwiązaniem jest też x=5 y=z=1
21 lis 15:17
ICSP: Na początek zauważmy, ze każda z liczb x,y,z musi być mniejsza od 6.
Szukamy różnych trójek x,y,z spełniających powyższe równanie:
xy + xz + yz = 11
równoważne
(y+x)(z+x) = 11 +x2
Dla x = 1
(y+1)(z + 1) = 12 (12 = 6 * 2 albo 12 = 4 * 3)
czyli y = 5 i z = 1 albo y = 3 , z = 2
Dla x = 2
(y+2)(z+2) = 15 ( 15 = 5 * 3)
czyli y = 3 , z = 1 − to rozwiażanie już mamy
Dla x = 3
(y + 3)(z + 3) = 20 (20 = 5 * 4 )
czyli y = 2 , z = 1 − to rozwiązanie również mamy
Dla x = 4
(y + 4)(z + 4) = 27
sprzeczność
Dla x = 5 dostaniemy y = 1 , z = 1
Ostetecznie powyższe równanie spełniają następujęce trójki :
(x,y,z) = (1 , 1 , 5) v (x,y,z) = (1 , 2 , 3)
jak i ich wszystkie permutacje.
21 lis 15:29
STRACHU: Dziękuję! @ISCP, jesteś wielki!
21 lis 15:42