wyliczyć długość odcinka L
kuba:

x = 4,7m
y = 6,9m
L= ?
21 lis 14:00
kuba: kąt BCA = 1.8 stopnia
21 lis 14:00
kuba: obliczyć długość odcinka AB

najpierw inaczej chciałem to narysować
21 lis 14:01
Janek191:
Gdzie jest L ?
21 lis 14:02
kuba: L nie istnieje

AB = ?
da radę w ogóle wyliczyć długość tego odcinka z tych danych?
21 lis 14:03
Janek191:
Tam jest 1,8o czy 18o ?
Tw. cosinusów
21 lis 14:05
kuba: 1,8
21 lis 14:06
Janek191:
z2 = x2 + y2 − 2 x*y*cos 1,8o
21 lis 14:08
kuba: ~2,2073m?
21 lis 14:17
Janek191:
Raczej nie

cos 1,8
o ≈ cos 1
0 48 ' ≈ 0,9995
21 lis 14:30
kuba: cos tyle samo mi wyszedł
jeśli AB to nie ok. 2,2073m to ile?
21 lis 14:43
kuba: już dalej coś z tym liczę, nie mów że źle to wyszło
21 lis 14:45
kuba: ?
21 lis 15:40