Rozkładanie czynników
nieogar: Pomóżcie

!
Jak to wyrażenie rozłożyć na czynniki nierozkładalne?
x
4+10x
2+9
21 lis 13:51
ZKS:
x4 + 10x2 + 9 = x4 + x2 + 9x2 + 9
Coś widać?
21 lis 13:54
msuj: t=x2
21 lis 13:54
nieogar: Zrobiłam z t=x2 , ale nie jestem pewna czy idę w dobrym kierunku.
Robiłam to tak:
t2+10t+9=0 , tradycyjnie w takim przypadku delta.. bo chciałam to wyrażenie sprowadzić do
postaci iloczynowej.
t1= −9 , t2= −1
czyli x2=−9 lub x2= −1 , czyli obie te wartości są sprzeczne. I co teraz? mogę zrobić
iloczynową postać czy nie?
21 lis 14:01
ZKS:
Co daje takie podstawienie nigdy tego nie zrozumiem.

Równie dobrze można liczyć Δ bez
tego podstawienia.
Wyszło Ci x
2 = −9 ∨ x
2 = −1, więc x
2 + 9 = 0 ∨ x
2 + 1 = 0, zatem (x
2 + 9)(x
2 + 1) = 0.
Tylko oczywiście my tam równania nie mamy.
Podałem wyżej sposób na grupowanie, nie wiem czemu to zlekceważyłaś?
x
4 + 10x
2 + 9 = x
4 + x
2 + 9x
2 + 9 = x
2(x
2 + 1) + 9(x
2 + 1) = (x
2 + 1)(x
2 + 9).
21 lis 14:29
J:
do grupowania trzeba mieć trochę wyobraźni
21 lis 14:32