Oblicz wykorzystując wzory skróconego mnorzenia
Guśka: Cześć. Mam do zrobienia 3 przykłady, gdzie muszę wykorzystać wzory skróconego mnorzenia.
Mogłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam i ewentualnie poprawić błędy?
Z góry bardzo dziękuję

a) (
√21−
√20)*(
√21+
√20) = a
2−b
2 = (
√21)
2−(
√20)
2 = 21−20 = 1
b) Tutaj jest podójny pierwiastek, tzn Pierwiastek z 13 + 2 i to pod pierwiastkiem
(
√√13+2)*(
√√13−2) = a
2−b
2 =
√13−2
c) Tutaj tak samo jak w przykładzie b, wszystko jest pod pierwiastkiem, tzn. 5 pierwiastek z 2
i całość pod dodatkowym pierwiastkiem
√5√2 + 7 −
√5√2 − 7 = a
2−b
2 = 5
√2 − 7
21 lis 13:16
Guśka: Przepraszam za błąd, oczywiście nie mnorzenia a mnożenia*..
Porażka :s
21 lis 13:17
Janek191:
a) Wyrzuć ten wzór ze środka zapisu
b) √√13 + 2 *√√13 − 2 = √ ( √13+2)*(√13 − 2) = √13 − 4 = √9 = 3
21 lis 13:33
Janek191:
c) √5√2 +7 *√5√2 − 7 = √(5√2 + 7)*(5√2 − 7) = √ (5√2)2 − 72 =
= √ 25*2 − 49 = √1 = 1
21 lis 13:35
Guśka: Zapisałam go po to żeby było wiadomo z jakiego wzoru korzystam, dziękuję za pomoc
21 lis 13:38
Janek191:
Czy c) było tak jak zapisałaś, czy tak ja napisałem ?
21 lis 13:42
Guśka: Zamiast znaku odejmowania miało być mnożenie. Wkradł mi się mały błąd przy tworzeniu zapisu.
W każdym razię jeszcze raz bardzo dziękuję
21 lis 13:44