oblicz granicę funkcji
Kuba: Oblicz granicę
limx−>0+ tgx 1/lnx
21 lis 13:08
Kuba: oczywiście cały tgx jest podniesiony do potęgi, a nie tylko x
21 lis 13:14
J:
| | ln(tgx) | |
f(x) = e |
| .. i teraz liczysz granicę wykładnika ( dwa razy reguła H ) |
| | lnx | |
21 lis 13:16
J:
wynik: e−1
21 lis 13:23
Kuba: nie rozumiem tego przejścia do f(x)=... , możesz to bardziej rozpisać?
21 lis 13:33
J:
[f(x)]g(x) = eln(f(x)g(x) = eg(x)*ln(f(x)
21 lis 13:35
ZKS:
Według mnie wynik to e.
21 lis 13:36
J:
Witaj
ZKS 
... racja .. w oblczeniach zrobiłem: (sinx)' = −cosx i stąd minus
21 lis 13:38
ZKS:
| | x3 | |
Witam J.  Inny sposób to wykorzystać przybliżenie funkcji tg(x) ≈ x + |
| . |
| | 3 | |
21 lis 13:41