matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź przedział liczb spełniających nierówność.
Zeus:
4
Potrzebuję znaleźć przedział liczb spełniających nierówność a+
≥3.
a
2
Poproszę o dowód
21 lis 12:51
Tadeusz:
a
3
−3a
2
+4
≥0
a
2
na iloczyn ... miejsca zerowe .... fala ... i wyznaczaj
21 lis 13:05
Zeus:
Dziękuję
21 lis 13:08
Janek191:
4
a +
≥ 3 / * a
2
; a ≠ 0
a
2
a
3
+ 4 ≥ 3 a
2
a
3
− 3 a
2
+ 4 ≥ 0 a = 2 bo 8 − 3*4 + 4 = 0 ( a
3
− 3 a
2
+ 4) : ( a − 2) = a
2
− a − 2 − a
3
+ 2 a
2
−−−−−−−−−− − a
2
+ 4 a
2
− 2 a −−−−−−−−−− − 2 a + 4 2 a − 4 −−−−−−−−−−
1 −3
(a − 2)*( a
2
− a − 2) ≥ 0 Δ = 1 − 4*1*(−2) = 9 a =
= − 1 lub a = 2
2
więc mamy ( a − 2)*( a + 1)*(a − 2) ≥ 0 a ∊ < − 1; +
∞
) \ { 0} ===============
21 lis 13:08