Granica raz jeszcze :)
msuj: a,b∊|R
x
1=a
x
2=b
Obliczyć
lim x
n
n−>
∞
21 lis 12:43
Przemysław: może wyznaczmy wzór ogólny:
a(n)=n
2−
n2−
12
n
1=1
| | 2b+a | | 4b−4a | | 1 | | 2b+a | |
xn= |
| + |
| *(− |
| )n → |
| |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
coś takiego mi wyszło, ale nie wiem, czy to jest dobrze

Na pewno można mądrzej ale co tam, liczę że jednak jest teraz ok.
21 lis 14:02
msuj: a skąd się wziął wyraz ogólny? sorry, że pytam ale jakoś nie ogarniam tego typu zadań
21 lis 20:04
msuj: wzór ogólny* oczywiście
21 lis 20:04
Przemysław: Tzn. nie znam dowodu, ale na dyskretnej miałem coś takiego.
Są rekurencje.
rekurencja takiej postaci:
xn=a*xn−1+bxn−2
może być rozwiązana tak:
znajdujemy wielomian charakterystyczny:
a(n)=n2−an−b
i teraz mamy jego pierwiastki p1, p2.
rekurencja będzie postaci:
xn=c1(p1)n+c2(p2)n
c1,c2 stałe, można je znaleźć z warunków początkowych x1=a, x2=b.
Tak jakoś.
Są też sposoby, jak np. rekurencja jest jeszcze postaci:
xn=a*xn−1+bxn−2+cn2+dn+e
czy inne cuda. Na pewno są tego uogólnienia.
21 lis 21:38