Zastosowanie ciągów
Kruszonka: Dzień dobry

Mam problem z takim oto zadaniem.
Dla pewnej wartości x liczby : 1/4
x + 11, 2
x−1 , 16
x −13 sa kolejnymi początkowymi wyrazami
nieskończonego ciągu geometrycznego.
A) wyznacz x
B) napisz wyraz ogólny ciągu.
Próbowałam podstawić to pod wzor na sąsiadujace wyraxy ciagu geometrycznego ale nie chce mi
wyjsc
21 lis 12:26
21 lis 12:39
Frost: | 1 | |
(2x−1)2=( |
| +11)(24x−13) |
| 22x | |
| 1 | |
22x−2*2x+1=( |
| +11)(24x−13)) Niech 2x=t i t>0 |
| 22x | |
| 1 | |
t2−2t+1=( |
| +11)(t4−13) |
| t2 | |
z tego musi coś wyjść, jaki masz x w odpowiedziach?
21 lis 12:41
Kruszonka: | 1 | |
Wyraz pierwszy to : |
| |
| 4x + 11 | |
21 lis 12:49
Frost: no to jednak jest różnica
21 lis 12:51
Kruszonka: Zle zapisałam. Przepraszam

x w odpowiedziach to 2
21 lis 12:52
Kruszonka: Ktoś coś?
21 lis 13:22
Frost: to robisz dokładnie jak napisałem:
21 lis 14:07
Kruszonka: Powstaje wielomian i nie moge znalezc pierwiastka
21 lis 14:12
Kruszonka: Dobra moj błąd zrobiłam

a może ktoś wie jak podpunkt b?
21 lis 14:52
Frost: Jeśli x=2 to
a
2=3
a
3=243
q=243:3=81
21 lis 15:01
Kruszonka: Odpowiedz to : an = 34n−7
21 lis 15:03
Kruszonka: Dobra zrobiłam. Dziękuje Frost
21 lis 15:11
Frost: z mojego wyniku wyszło? zastanawiam się nad treścią bo mamy podany nieskończony ciąg
geometryczny a q=81 co jest sprzeczne ;x
21 lis 15:12