zadanie maturalne
kamila: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = x2 + 3 w przedziale <−1,2>
Wiem, że mogę zastosować tutaj wzór na p i q, ponieważ jest to funkcja kwadratowa (ale nie wiem
dokładnie jak to działa), czy mógłby ktoś zrobić to z tym p i q, z wyjaśnieniem i moze
rysunkiem.
Jeszcze chciałam zrobić to za pomocą pochodnej, gdzie x wyjdzie mi 0 i nie mogę wyznaczyć ani
maxsa ani minimum, czy moze mi to ktoś również wytłumaczyć, byłabym wdzięczna.
21 lis 12:11
J:
nie potrzeba żadnej pochodnej, wystarczy sprawdzić, czy: xw należy do tego przedziału,
jeśli tak , to fmin = f(xw) , a fmax = f(2)
21 lis 12:14
kamila: Ok, czyli muszę obliczyć p i q i jeśli jedno z nich należy do przedziału to je podstawić?
21 lis 12:17
J:
widać,że xw = 0 ... zatem: fmin = f(0) = 3
f(−1) = 4
f(2) = 7
czzyli: fmax = 7
21 lis 12:19
ewa: O boże faktycznie....sorki...dzięki
21 lis 12:21