w kole oprowadzono cięciwę tworzącą kąt 30stopni ze srednicą. cięciwa dzieli srednice na dwa
odcinki majcace dlugosc 10cm i 4cm. oblicz odleglosc cieciwy od srodka okregu.
narysuje rysunek jak ja to widze.....
na czerwono −srednica
niebieski odcinem 10 cm
zielony odcinek − 4cm
kąt pomiedzy zielonym a czerwonym odcinkiem( mniejszy) = 30 stopni
kat pomiedzy zielonym a czerwonym odcinkiem (wiekszy) = 150stopni
i hmmmmmmmm.co dalej?
Z powstałego trójkąta prostokątnego obliczamy d za pomocą funkcji trygonometrycznych (o
ile znasz) :
| d | ||
= sinα | ||
| 3 |
| d | ||
= sin300 | ||
| 3 |
| 1 | ||
d = 3 * | = 1,5 cm | |
| 2 |