Funkcje
Kasia997: Funkcja f jest okreslona wzrorem f(x) = (pierwiastek 3 stopnia)√1−3x.
Wynika z tego ze da każdej liczby rzeczywistej x prawdziwy jest wzór:
A) f(x−1) = − (pierwiastek 3 stopnia)√3x
B) f(x−1) = − (pierwiastek 3 stopnia) √3x+2
C) f(x−1) = (pierwiastek 3 stopnia) √4−3x
D f(x−1) = (pierwiastek 3 stopnia) √1−3x−1
Od czego zacząć i jak to zrobić? Pomoże ktoś ? Byłabym wdzięczna
21 lis 11:40
J:
C)
21 lis 11:44
Kasia997: Jak to obliczyc? Za x co podstawić ?
21 lis 11:45
J:
f(x−1) = 3√1−3(x−1) = 3√4 −3x
21 lis 11:48
Kasia997: aaa czyli za x było trzeba podstawić (x−1) ?
21 lis 11:50
J:
tak
21 lis 11:52