oblicz pochodną
Sylwia: mam obliczyć pochodną funkcji i rozwiązać równanie f'(x) =0
√x lnx
wychodzi mi wynik
licznik : lnx
2 + 2x
mianownik : 2x
√x
czy musimy to jakoś dalej przekształcić

a jeżeli nie to jak wyliczyć ile z tego =x
21 lis 11:25
J:
pokaż , jak liczyłaś tą pochodną
21 lis 11:31
Sylwia: √x ' lnx + √x (lnx) ' = 12√x + √xx i sprowadziłam do wspólnego mianownika
21 lis 11:44
J:
| | lnx | | √x | |
f'(x) = |
| + |
| = ... teraz sprowadzaj |
| | 2√x | | x | |
21 lis 11:47
Sylwia: no tak zgubiłam tu w zapisie i po sprowadzeniu wyszło mi to co napisałam o 11:25
licznik i mianownik
tylko co dalej z tym
21 lis 11:59
J:
to jest źle
21 lis 12:02
Sylwia: no wiec po kolei
lnx2√x + √xx =
wspólnym mianownikiem będzie 2x √x
czyli w pierwszym ułamku domnażam przez x a w drugim przez 2 √x
Tak ?
21 lis 12:07
J:
wspólny mianownik dla 2√x oraz x , to: 2√x*x
21 lis 12:08
Sylwia: licznik ln x * x + 2√x √x
21 lis 12:08
J:
| | x*lnx + 2√x*√x | | x*lnx + 2x | |
= |
| = |
| |
| | 2√x*x | | 2√x*x | |
21 lis 12:09
Sylwia: czyli licznik x lnx + 2x = x(lnx +2)
21 lis 12:10
J:
tak
teraz: x(lnx+2) = 0 ⇔ x = 0 lub lnx = −2
21 lis 12:11
Sylwia: czyli x = e−2
21 lis 12:13
J:
x = 0 lub x= e−2
21 lis 12:15
Sylwia: a teraz pochodna z
licznik x(lnx +2)
mianownik 2
√x x
czy podczas liczenia pochodnej mogę liczyć ją z przed wyciągnięcia x przed nawias

?
policzę i dam ci wynik powiesz czy dobrze mi wyszedł
21 lis 12:15
J:
tak
21 lis 12:20
Sylwia: lepiej to rozpiszę bo mogłam gdzieś zrobić bład
licznik x(lnx +2)
mianownik 2√x x
i z tego liczę pochodną najpierw według wzoru fg
w mianowniku mam (2√x x)2 co daje nam 4x *x2 = 4x3
mianownik zostawiam
a teraz licznik
(x(lnx+2)) ' (2√xx) − x(lnx+2)(2√x x) '=
= x'(lnx +2) +x (lnx +2)'(2√x x)− x(lnx +2)22√x=
=(lnx+2) + xx (2√x x)−2x2√x(lnx +2)=
=(lnx +2) + (2√x x )− x√x(lnx +2)=
= (lnx+ 2)(1− x√x) + (2√x x)
czyli aby funkcja =0
to lnx+2 =0 czyli x= e−2 lub 1−X√x =0 czyli x=1 i 2√x x =0 czyli x=0
21 lis 12:56
J:
czemu sobie komplikujesz życie ?
| | lnx + 2 | |
patrz: 12:09 .. x się skraca i masz: |
| .. i teraz pochodna |
| | 2√x | |
21 lis 12:59
Sylwia: ok .. teoretycznie powinno wyjść to samo
zaraz policzę
21 lis 13:04
Sylwia: niby powinno być łatwiej a wyszły mi jakieś piętrowe ułamki

licznik
(2+2x)−(lnx+2)√x
mianownik 4x
21 lis 13:24
21 lis 13:27
Sylwia: to ja ci to rozpiszę i zobacz gdzie robię błąd
21 lis 13:27
Sylwia: a już widzę
pochodna z lnx+2 = 1x +0 a ja napisałam +1
czyli
2√xx − (lnx +2)√x to jest licznik
ale czemu u ciebie jest plus a chyba powinien być minus
i dalej sprowadzamy do wspólnego mianownika ?
czyli wynik licznik −lnx√x
mianownik 4x
− lnx
________
√x
_________
f"(x) = 4x
21 lis 13:39
J:
tak ...powinien być znak "−"
21 lis 13:40
Sylwia: a co z moim wynikiem ? czy jest dobry
21 lis 13:49
Sylwia: bo nie wiem jak teraz obliczyć f'"(x) =0
czy ten wynik można zapisać w postaci
licznik −lnx
mianowinik 4x √x
21 lis 13:52
Sylwia: − lnx
________ : 4x czyli razy 14x
√x
21 lis 13:55
J:
Sylwia .. nie osłabiaj mnie...
| | 2√x | | ln(x+2) | | 2x − xln(x+2) | |
licznik: |
| − |
| = |
| ... |
| | x | | √x | | x√x | |
i licznik się zeruje, gdy: x[2 − ln(x+2)] = 0
21 lis 14:06
Sylwia: a co z mianownikiem 4x
21 lis 14:12
Sylwia: ciebie osłabiam a ja jestem załamana liczeniem logarytmów
21 lis 14:14
J:
| | A | |
a co Cię obchodzi mianownik ? jeżeli: |
| = 0 ⇔ A = 0 |
| | B | |
21 lis 14:14
Sylwia: dzięki za pomoc ide ćwiczyć
21 lis 14:20