x+a | ||
limx→a x(ln(x+a)−ln(x−a)=limx→a xln( | ) | |
x−a |
x+a | ||
próbowałem robić jakieś podstawienie za ln( | )=t liczyłem z tego x, ale do żadnych | |
x−a |
a | ||
skorzystaj ze wzoru: lim (1 + | )n = ea | |
n |
2a | 2a | |||
limx→a xln(1+ | )=limx→a ln(1+ | )x=limx→a | ||
x−a | x−a |
2a | x | |||
[(ln(1+ | )x−a] | |||
x−a | x−a |
x | x | |||
co da limx→a [lne2a] | =limx→a 2a | =∞, dobrze? | ||
x−a | x−a |
x | ||
= lim (e2a)k , gdzie: k = | i limk = +∞ | |
x−a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |