Znajdź bazę przestrzenii V
maxi: Znajdz bazę przestrzeni V = Lin{(1, −1, 4); (2; −3; 3); (−1; 3; 6)}
Dziękuję
21 lis 11:18
ror: Przestrzeń V jest kombinacją liniową wektorów (1, −1, 4); (2; −3; 3); (−1; 3; 6), wektory te są
liniowo niezależne więc są wektorami bazowymi tej przestrzeni.
a[1,−1,3]+b[2,−3,3]+c[−1,3,6]=[0,0,0]
a+2b−c=0
−a−3b+3c=0
3a+3b+6c=0 ⇔a=b=c=0
21 lis 12:42
ror: coś źle przepisałem
a[1,−1,4]+b[2,−3,3]+c[−1,3,6]=[0,0,0]
a+2b−c=0
−a−3b+3c=0
4a+3b+6c=0
b=2c
a=−3c
c[−3,2,1]
więc masz tylko jeden wektor bazowy [−3,2,1]
21 lis 12:47
ror: aj głupoty
21 lis 12:55
ror: ten układ jest liniowo niezależny więc tworzy bazę V
21 lis 13:09
Przemysław: Mamy podany zbiór generatorów.
Baza będzie się zawierała w tym zbiorze generatorów.
sprawdźmy, czy wektory ze zbioru generatorów są lin. niezal.
a(1,−1,4)+b(2,−3,3)+c(−1,3,6)=(0,0,0)
(a+2b−c,−a−3b+3c,4a+3b+6c)=(0,0,0)
a+2b−c=0
−a−3b+3c=0
4a+3b+6c=0
1. równanie + 2. równanie:
−b+2c=0
2c=b
=>
a+3c=0
4a+12c=0
a+3c=0
a+3c=0
odejmijmy równania od siebie:
0=0
nie dostaliśmy dodatkowej informacji, więc niekoniecznie a=b=c=0, bo może być np. a=−3, b=2,
c=1 i mamy:
−3*(1,−1,4)+2*(2,−3,3)+(−1,3,6)=(−3+4−1, 3−6+3, −12+6+6)=(0,0,0)
czyli nie dostaliśmy wynikania, które jest potrzebne dla liniowej niezależności −> możemy
wskazać kontrprzykład (a=−3, b=2, c=1)
więc nie są lin. zależne
poszukajmy więc bazy składającej się z 2 wektorów, które należą też do zbioru generatorów,
muszą być one lin. niezal.
na oko widać, że wektory {(1, −1, 4); (2; −3; 3)}
spełniają lin. niezal. ale sprawdźmy to dla pewności:
x(1,−1,4)+y(2,−3,3)=(0,0,0)
(x+2y,−x−3y,4x+3y)=(0,0,0)
x+2y=0
−x−3y=0
4x+3y=0
(dodanie stronami 1. i 2. równania)
−y=0 => y=0
4x+3*0=0 => x=0
dostaliśmy szukane wektory bazowe.
Można też zapewne wyznaczyć, jaką przestrzeń dają te wektory ze zbioru generatorów i pokazać,
że te − {(1, −1, 4); (2; −3; 3)} będą ją generowały, ale o ile dobrze pamiętam nie trzeba tego
sprawdzać, bo jakieś twierdzenie to załatwiało.
Mam nadzieję, że się nie pomyliłem.
21 lis 14:18
ror: nie umiem liczyć
21 lis 14:28
Przemysław: Spoko, znam ten ból.
21 lis 15:10