pochodne funkcji złożonych
Sylwia: mam problem z uzyciem wzoru do funkcji złożonych
[
√1−x2 −
x2√1−x2 ] ' =

?
czy liczę to najpierw jako pochodna różnicy dwóch funkcji stosując wzór (f−g)' = f' − g'
potem pochodna pierwiastka jako funkcja złożona i
potem pochodna ułamka ze wzoru [
fg] '
i znowu pochodna funkcji złożonej z pierwiastka
dobrze rozumiem kolejność
20 lis 23:45
PW: Dobrze. Gdybyś jednak najpierw przekształciła wzór określający funkcję (dodać ułamki), to
kłopotu byłoby o wiele mniej.
20 lis 23:49
Sylwia: czyl
licznik
1−x2−x2=1− 2x
mianownik
√1−x2
że też wcześniej nie zobaczyłam
dzięki
21 lis 00:23